ABC Oglinzi - cum se fabrică oglinzile

Oglinzile de-a lungul timpului

Vederea unei oglinzi nu surprinde pe nimeni, acestea fiind practic peste tot și de mult timp au devenit un element inseparabil al vieții noastre cotidiene. Totuși, ele sunt mult mai vechi decât ar putea părea. Chiar și în epoca de piatră, când avea loc prima etapă a dezvoltării speciei noastre, oamenii creau oglinzi primitive din pietre lustruite. Cu toate acestea, cum vă puteți imagina, ele nu reflectau fidel realitatea, de aceea s-a hotărât perfecționarea lor, iar dezvoltarea acestora a durat mulți ani. În antichitate s-au folosit metale lustruite, cum ar fi bronzul, plumbul sau argintul, și au fost utilizate până în Evul Mediu, însă nici atunci nu se obținea efectul dorit. În jurul secolului al XIII-lea, oglinzile de sticlă au început să câștige popularitate, deși au apărut încă din secolul I d.Hr. în Roma, dar nu au atras atunci atât de multă atenție și au fost uitate pentru mulți ani.

Un moment special în istoria oglinzilor a fost adăugarea în oglindă a aliajelor de mercur, care permiteau crearea unui geam și mai transparent. Această idee și-a avut începutul în Veneția și a făcut ca oglinda să reflecte tot ceea ce se afla în fața ei, în timp ce pe cealaltă parte se comporta ca o fereastră. Așa au apărut oglinzile venețiene bine cunoscute astăzi, care au încântat mulțimea la curtea franceză în timpul lui Ludovic al XIV-lea, datorită căruia în secolul al XVII-lea, Franța a îndrăgit oglinzile și a preluat titlul de principal producător de oglinzi. În acea perioadă, ele erau un accesoriu foarte scump și nu toată lumea și le putea permite. Abia cu timpul, când au început să fie produse în masă și pe scară largă, prețul lor a devenit mai accesibil, iar oglinzile au ajuns în toate casele și apartamentele.

Producția modernă a oglinzilor

Oglinzile au așadar o istorie lungă, iar metoda de fabricare a lor s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor și în prezent arată complet diferit. Oglinzile de astăzi sunt fabricate în principal din sticlă float, care trebuie să aibă o suprafață perfect netedă și lipsită de deformări. Orice imperfecțiune ar putea influența imaginea reflectată, făcând-o nefiabilă. Materialele utilizate în fabricarea sa sunt topite în cuptor și apoi turnate uniform, astfel încât să rezulte o suprafață netedă, care apoi este răcită.

Odată ce avem o foaie de sticlă adecvată, aceasta este spălată folosind compuși chimici speciali, iar apoi se aplică un strat reflectorizant. Cel mai adesea se folosește argint pentru aceasta, însă se pot întâlni oglinzi în care s-a folosit, de exemplu, cromul. În final, pe oglindă se aplică un strat protector; în trecut, pentru aceasta se foloseau cupru și plumb, însă în prezent aceste materiale sunt evitate din motive ecologice. În zilele noastre, oglinzile sunt protejate de deteriorare și îmbătrânire prin lacuri speciale, care nu doar că sunt mai prietenoase cu mediul, dar s-au dovedit a fi excelente pentru durabilitatea oglinzilor, precum și pentru protejarea lor împotriva umidității și temperaturilor ridicate.

În termeni simpli, o oglindă este compusă din trei părți principale: o foaie de sticlă plană, un strat reflectorizant și un strat protector dublu. Rezultatul final este oglinda în forma pe care o cunoaștem astăzi.

Oglinzile noastre

Oglinzile noastre au o grosime de 4 mm, sunt fabricate în Europa, fără adaosuri de plumb și cupru. Foaia de sticlă utilizată de noi, spre deosebire de "china ieftină" standard oferită adesea, este produsă din materii prime de înaltă calitate, renunțarea la materialele nocive, cum ar fi plumbul, a făcut ca acestea nu doar să fie transparente, dar să permită și trecerea unei cantități mai mari de lumină, garantând o reproducere mai fidelă a culorilor și a reflexiilor.

Modelele disponibile în catalogul nostru, precum și cele realizate la comandă, sunt fabricate cu mare atenție din materiale de înaltă calitate și pot fi realizate la dimensiuni maxime de 200x300 cm sau, în cazul oglinzilor rotunde, cu un diametru de 200 cm. Datorită acestui fapt, ele pot arăta excelent pe pereții mari și în spațiile deschise mari, care sunt adesea întâlnite în decorurile de tip loft și industrial.

Categorii: Blog